Saturday 7 February 2015

Vlněný surcotte na 2. pol. 14. stol.

První pokus o oděv z druhé poloviny 14. stol. (datováno cca 1360 v Čechách). Vlněné dámské šaty s krátkým rukávem, rozepínací na hrudníku. Hledání zdrojů a inspirací je trochu složitější, přeci jen se pohybuji spíše na počátku nebo maximálně první polovině 14. století. 

Ale nějaká forma by se našla, co do nálezů celých oděvů už máme dokladů poměrně dost a několik střihů je i pěkně zpracováno a ověřeno ve známe publikaci Medieval Garments Reconstructed: Norse Clothing Patterns nebo na českém kostym.cz
1. originál šatu z Medieval Garments Reconstructed: Norse Clothing Patterns
Našla jsem si i pár vyobrazení, kde se surcotte (nebo možná už zde spíše cotardie) s krátkým rukávem objevuje. Co mě překvapilo, velmi často se objevují krátké rukávy s "ocáskem" na lokti, ale samostatné krátké rukávy velmi zřídka a pravděpodobně se nosily běžně až později tj. počátkem 15. stol. 
2. oltář Castle of Santa Coloma de Queralt, Španělsko, 1365  

3. Romance o Alexandrovi, Francie, 1344 
4. Romance o Alexandrovi, Francie, 1344 

Se zapínáním je to ještě ošemetnější záležitost, na vyobrazeních se moc neobjevuje (nebo není vidět/není zobrazeno), v nálezech se objevuje viz. např. Textiles and clothing 1150-1450. Ale dohledávání jednotlivých detailů zapínání není teď takovou prioritou, i vzhledem k tomu, že jde pro mě o velmi okrajové téma.

No comments:

Post a Comment