Tuesday 17 February 2015

Užívané druhy stehů

Konečně jsem se dostala k přelouskání části o druzích stehů v Medieval finds from excavation in London a utvořila z toho nějaké resumé. Co mi vždycky dělalo v pojmech nepořádek bylo anglické vs. české pojmenování stehů a na tohle je i google krátký - proto uvádím vždy oba názvy, aby bylo jasné o čem je řeč a bylo to i lépe dohledatelné. Co je třeba poznamenat, že téměř všechny závěry z knihy jsou postavené na zkoumání dírek po niti, protože samotné nitě se ve švech až na výjimky nedochovaly.

whip stitch (obnitkovací steh) - především ploché spojování dvou kusů kůže a kožešiny, pro vlněné textilie není moc vhodný ani používaný
1. whip stitch
overlap stitch (?) - původně používaný na kůži, ale objevuje se nejčastěji na spodních částech nohavic, je plochý a tím pádem pohodlný a díky dvojímu prošití i pevnější, v nálezech široký 4 - 7 mm, stehy dlouhé 3 mm v intervalech 3 - 4 mm, jde vlastně o dvojí použití zapošívacího stehu (viz níže)
2. overlap stitch
running stitch (přední steh) - jeden z nejpoužívanějších univerzálních stehů na sešití dvou částí nebo na štepování, při sešívání používný i oboustranně, štepování se používalo hlavně u upnutých oděvů, aby látka lépe přilehla k tělu, v nálezech 2 - 3 mm dlouhé
3. přední steh obyčejný
4. přední steh vedený dvakrát (tam a zpět)
5. přední steh použitý k rozešití švu - lícová strana 
6. přední steh použitý k rozešití švu - rubová strana

back stich (zadní steh) - pravděpodobně není v žádném nalezeném kuse?!
7. zadní steh

Další kapitolou je začišťování volných okrajů a lemů (hlavně kvůli třepení látky)
8. hem stitch (zapošívací steh) - rubová strana 
9. hem stitch (zapošívací steh) - lícová strana 
10. olemování prostým předním stehem
11. kombinace obou předchozích
Založení se pohybuje v šířkách 8 - 9 mm a v linie předního stehu se pohybuje  5 - 6 mm od okraje. Zvláštní je, že dvakrát přeložený lem s hem stitch byl nalezen jen na dvou fragmentech (oba vlněné). Speciálně u hedvábných látek na závojích je okraj tvořen rolovaným okrajem, rolled hem. Samotné zarolování se našlo max 1 mm široké a jemně prošívané zapošívacím stehem po cca 2 mm.

Mé osobní zkušenosti při šití oděvů jsou takové, že některé z uváděných (a nalezených stehů) se mi moc neosvědčily. Jde hlavně o začišťování okrajů u lněných látek, kdy se mi kraje vždycky extrémně třepí, zvlášť v namáhaných partiích podpaží a kolem krku. Používám tedy klasický smykovací steh jako u obšívání knoflíkových dírek (po těchto všech zjištěních by se dal použít uváděný zapošívací steh). Na samotné šití jsem dosud používala klasicky zadní steh, protože mi ten přední nepřišel moc pevný a lehce člověk udělá chybu při šití tím, že málo nebo moc utahuje a celé se to pak různě posouvá. Stálo by ovšem za vyzkoušení dělat přední steh tak jemný jako je uváděno v nálezech a třeba i s uváděným šitím ještě jedné řady zpět. Plochý způsob švu na nohavice se mi velmi líbí a zkusím s ním hned ty další ušít a uvidíme výsledky.

No comments:

Post a Comment