Tuesday 6 October 2015

Prošívaná zbroj

Nová prošívanice pro těžkooděnce je hotová. Je poměrně tenká a celé to vychází z principu, že těžkooděnec používal jako primární ochranu kroužkovou (nebo další kovovou či jinou). Samotná prošívanice stačí tedy poměrně tenká, je tím pádem pohyblivější a silueta člověka i více odpovídá dobovým vyobrazením. Samotná konstrukce je tvořena podle návodu na rajče.net (Dunit, Výroba prošívanice - 2010), která se mi osvědčila zatím nejlépe že všech vyzkoušených. Výsledek je přesný a dá se perfektně vyvarovat na postavu. 
Tělo je rovný obdélníkový kus, jen na zádech a hlavně v bedrech je kus projmutý a stažený vázáním. Rukávy jsou stejným způsobem stažené v předloktí. Nákrčník se vzadu zapíná přezkou, protože tkanice trochu pruží a v nejvíc namáhaném místě by hrozilo, že nedolehne spoj a zátylek by se mohl odhalit.
Vycpávky tvoří plat 5mm vlněné plsti, která je obalena dvěma druhy lněného plátna. Dva druhy spíš proto, že takto byly prostě k dispozici doma, než že by šlo o nějaký konstrukční problém :)
1. hotová prošívanice
2. detail rubu švu
3. vázaní na rukávu
4. zapínání na zátylku
5. detail vázání na zádech
6. zadní část
7. použitý materiál - plsť, lněné plátno, lněná nit
8. detail použité plsti
9. detail použitých látek - horní na snímku je na lící, spodní na rubu

No comments:

Post a Comment