Monday 20 April 2015

Slaměný/rákosový klobouk

Nějaká ikonografie ke slaměným (nebo rákosovým nebo ještě jinak?) kloboukům. Vyskytují se napříč staletími, jen tvar se trochu liší. Většinou k vidění u pracujícího lidu.
1. originál klobouk z borovicových kořenů, 12 - 14. stol., Novgorod
2. Maciejowski bible, 1250, Fr.
3. Meditatione de la vita di Nostro Signore, 1330 - 40., It.
Dneska jsou ke koupi v podstatě dva druhy rákosových klobouků, jeden založený na Macijowski bible a jeden udávaný jako konec 14. stol a přelom 14. / 15. stol., ale pořádný zdroj na něj se mi nepodařilo najít. Vycházejíc z přesvědčení, že tvary a provedení těchto klobouků jsou opravdu různé a nepodařilo se mi v ikonografii dohledat nějaký opakující typ a převážně jde vždy o typ kloouku alá autor, jsem si pořídila ten pozdější s rovnou krempou :)
4. úspěšný návrat z burzy
5. celá sestava i se mnou
A na závěr trocha  inspirace od Wienische Hantwërcliute, sic v němčině, ale mají tam pěkné shrnutí ohledně klobouků i s odkazy na vyobrazení. A pak vlastní pletení klobouku se slaměných pásků, která se v Rakousku údajně dají koupit v provaznictví. Vypadá to skvěle, jen se mi nedaří najít u nás obchod, kde by se ty pásky daly koupit, respektive pod čím hledat (jedna verze je tedy koupit klobouk moderní a prostě ho rozpárat a znovu sešít v požadovaném tvaru). Problém se surovou slámou je ten, jak je i v článku zmíněno, že dnes těžko sehnat dlouhá stébla k upletení proužků.

No comments:

Post a Comment